Osoby, które chcą odżywiać się zdrowo, zdecydowanie powinny zapoznać się z listą dodatków e i dowiedzieć się jaki mają one wpływ na nasz organizm. Warto też zaznaczyć, że nie wszystkie z nich będą dla nas szkodliwe.
Podział dodatków do żywności
Dodatki do żywności można przede wszystkim podzielić ze względu na ich pochodzenie. Część z nich jest w stu procentach naturalna i co za tym idzie, nieszkodliwa dla ludzi. Reszta jest chemiczna i może wywoływać różne choroby, nawet nowotworowe. Oprócz tego, są też dodatki, które są identyczne z naturalnymi, a więc są ich idealną repliką. Oprócz tego, można podzielić je ze względu na funkcję. Będą to więc:
1. E konserwanty chemiczne, które hamują wzrost drobnoustrojów. Co za tym idzie, przedłużają one termin przydatności danego produktu, do którego są dodawane.
2. Przeciwutleniacze, które powstrzymują utlenianie składników jedzenia. Najpopularniejszymi z nich są: kwas askorbinowy oraz tokoferole galusam propylu.
3. Regulatory kwasowości, które wpływają na smak produktów i ograniczają rozwój bakterii. Mogą one też hamować procesy enzymatyczne, dzięki czemu produkt jest dłużej zdatny do spożycia.
4. Barwniki, które nadają barwę produktom. Wiele z nich jest naturalna i pochodzi na przykład z marchewek czy buraków.
5. Substancje poprawiające smak i zapach, czyli aromaty i substancje słodzące.
6. Substancje żelujące i zagęszczające. Najczęściej używa się tutaj gumy arabskiej oraz gumy guar.
7. Emulgatory.
8. Substancje przeciwdziałające zbrylaniu.