DDGS powstaje w wyniku produkcji etanolu. Jest to zatem odpad, ale o wysokiej wartości biologicznej, jeśli chodzi o skarmianie nim zwierząt. Po wysuszeniu zawiera bowiem cenne białko, nierozkładalne w żwaczu i ma bogaty skład aminokwasowy. Czym charakteryzuje się suszony wywar kukurydziany i dlaczego hodowcy, którzy go stosują mogą liczyć na zwiększoną produkcję mleka? Zapoznaj się z poniższym artykułem i sprawdź, jakie wartości odżywcze ma DDGS i czy surowiec ten ma jakieś wady!
DDGS kukurydziany – najważniejsze wartości odżywcze
DDGS z kukurydzy zawiera cenne białko, którego zawartość w suchej masie stanowi około 36%. Białko, o którym mowa wyróżnia się ono:
- wysoką strawnością jelitową
- jest nierozkładalne w żwaczu
- działa przeciwbakteryjnie na układ pokarmowy, zwalczając bakterie chorobotwórcze
Nierozkładalność białka w żwaczu skutkuje samymi pozytywami. Wśród nich znajdują się korzyści, takie jak:
- obniżenie mocznika w mleku
- ryzyko wystąpienia choroby żwacza, kwasicy jest ograniczone do minimum
- doskonała strawność białka w przewodzie pokarmowym ograniczania występowanie chorób metabolicznych u bydła
Kolejną zaletą stosowania DDGS jest zawartość tłuszczu i włókien. Tłuszcz przyczynia się do podniesienia walorów smakowych mleka, co z kolei wiąże się z większym popytem na produkty hodowli. Suszony wywar z kukurydzy ma w swoim składzie ponadto:
- witaminy z grupy B
- związki fosforu
- związki siarki
- beta-glukany
- kwasy nukleinowe
To wszystko sprawia, że pasza ta, o ile jest sosowana zgodnie z zaleceniami korzystnie wpływa na samopoczucie, zdrowie i wydajność zwierząt.
Korzyści ze skarmiania DDGS – co z mitotoksynami?
Obecnie skażenie mitotoksynami jest praktycznie niemożliwe. Standaryzacja produkcji i procesów technologicznych obróbki DDGS sprawia, że jest to bezpieczna pasza dla bydła. Normy Unii Europejskiej są bardzo restrykcyjne i na bieżąco są także aktualizowane na stronie Unii Europejskiej. Warto tu zaznaczyć, że europejskie dopuszczalne normy są bardzo restrykcyjne. DDGS to tani surowiec, który kupisz bez problemu przez cały rok. Nie sprawia on trudności jeśli chodzi o magazynowanie i przechowywanie. Ma postać sypkiego proszku w jasnym kolorze żółci. Suszony wywar z kukurydzy jest smakowity, dlatego zwierzęta chętnie pobierają dawki. Bardzo dobrym pomysłem jest skarmianie zwierząt z użyciem DDGS i pasz mniej lubianych. Trzeba tylko pamiętać, aby zwierzęta nie jadły wybiórczo, gdyż może to doprowadzić do niedoborów. Skarmianie DDGS wpływa pozytywnie przede wszystkim na jakość mleka oraz jego skład. Jest to mleko wolne od mocznika, o prawidłowej zawartości tłuszczu. Stosowanie DDGS w początkowej fazie laktacji, gdy zapotrzebowanie na aminokwasy i białko jest duże prowadzi do większej wydajności. DDGS jest rodzimym produktem, bezpiecznym i wartościowym, dlatego też świetnie wpisuje się w ekonomiczne planowanie hodowli. Może być podawany z innymi paszami treściwymi – skarmianie bezpośrednio na stół paszowy jest także ogromną zaletą.