Anemia to choroba krwi, związana ze zmniejszeniem ilości zawartości hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Poziom hemoglobiny jest zależny od wieku i płci. Do niedokrwistości może doprowadzić duża utrata krwi po urazach czy długotrwałym krwawieniu, zmniejszone wytwarzanie krwinek czerwonych lub hemoglobiny, upośledzenie wchłaniania żelaza, zmniejszone spożycie żelaza czy mała jego podaż w spożywanych produktach, jak również choćby wykorzystanie rezerw żelaza w okresie intensywnego rozwoju fizycznego.
Objawy anemii
Niedobór żelaza w organizmie powoduje bladość powiek, zmęczenie, brak łaknienia, pogorszenie wzroku, bóle i zawroty głowy, zwiększoną drażliwość, obniżoną odporność organizmu, łamliwość paznokci oraz pogorszenie sprawności intelektualnej i psychoruchowej.
Zapobieganie niedoborom żelaza
– Spożywanie owoców i warzyw bogatych we fruktozę i sorbitol – związki zwiększające wchłanianie żelaza.
– Spożywanie białka mięsa, drobiu, wieprzowiny, cielęciny, wątróbki, żółtka jaj, ryb bogatych w aminokwasy, lizynę oraz w żelazo niehemowe, które jest znacznie lepiej przyswajalne.
– Sok z pokrzywy na anemię dzięki dużej zawartości żelaza jest jego cennym źródłem, zawiera również witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy.
– Unikanie błonnika pokarmowego, który w nadmiarze zmniejsza wchłanianie żelaza z pokarmu.
Sok z pokrzywy na anemię można pozyskać przez rozdrobnienie świeżych liści pokrzywy w sokowirówce lub za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Liście pokrzywy najlepiej zbierać od maja do września, najwięcej wartości posiadają tuż przed kwitnięciem.
Sok pije się 1-3 łyżki dziennie, może być przygotowywany i przechowywany w lodówce przez kilka dni.
Przepis na sok z pokrzywy:
skład:
5 – 10 części soku z pokrzywy,
100 części miodu,
Po wymieszaniu można spożywać w celu zwiększania odporności organizmu, w przypadkach grypy, przeziębień, w celu wzmacniania kondycji włosów. Dzięki dużej zawartości żelaza oraz chlorofilu, zalecany jest również sok z pokrzywy na anemię.