Bomba błonnikowa w kuchni

Chcąc zachować pełne zdrowie, odpowiednią wagę i zgrabną sylwetkę, sięgamy po informacje na temat produktów odchudzających. Właściwsze powinno być jednak wybieranie produktów korzystnych zdrowotnie, a nie tylko odchudzających. Jednym z najlepszych tego typu składników jest błonnik pokarmowy. Doskonale zaspokaja on głód oraz sprawia uczucie sytości. Potrawy bogate w błonnik to takie, które między innymi zawierają spore ilości warzyw. Choć w najpopularniejszych warzywach błonnika jest mniej niż w tych z największą zawartością, jednak nadal są one bardzo korzystne dla organizmu.

 

Ziemniaki, marchew czy pomidory dostarczą nam błonnik w ilościach około 3 gramów w 100 gramach. Więcej błonnika pokarmowego znajdziemy w warzywach liściastych. Na przykład doskonałym składnikiem, który tworzy potrawy bogate w błonnik jest kapusta. Sałatka z białej lub kiszonej kapusty, przyprawiona chrzanem, czosnkiem oraz natką pietruszki będzie prawdziwą skarbnicą błonnika. Jarmuż, poza tym, że zawiera dosyć silne przeciwutleniacze, charakteryzuje się stosunkowo wysoką zawartością tego składnika. Inne warzywa liściaste, które mają go sporo to między innymi rukola, szpinak, cykoria i brukselka.